Posledice savremenog načina života i deca u razvoju

Savremen način života za posledicu ima čestu upotrebu automobila, gradskog prevoza, liftova, kao i rasprostranjenu upotrebu računara. Deca stiču naviku da svoje slobodno vreme provode sedeći ispred kompjutera ili televizora, najčešće u zatvorenom prostoru. Tako se, čak i na predškolskom uzrastu, sve češće pojavljuju dijabetes, kardiovaskularne bolesti, gojaznost i drugo. Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, nema donje i gornje uzrasne granice za bavljenje laganim fizičkim aktivnostima, kao što su pešačenje, aktivnosti kroz pokretne igre ili rekreativni sport.

Za vreme vežbanja i pešačenja, ubrzava se i stimuliše pravilno disanje, unose se veće količine kiseonika u organizam, ubrzava se rad srca i podstiče cirkulacija, podspešuje rad mozga, ojačava imunitet i sprečava nastanak akutnih i hroničnih bolesti, gojaznosti. Razvijaju se skeletni mišići, te se sprečava pojava lošeg držanja, kao i deformiteta kičmenog stuba i stopala. Kod dece se poboljšavaju kondicija, koordinacija, fleksibilnost tj. gipkost tela, snaga i ravnoteža. Pored efekta na fizički rast i razvoj, fizička aktivnost ima pozitivan uticaj i na mentalno zdravlje dece. Prijatan umor nakon fizičke aktivnosti, obezbeđuje detetu brz i lak san, koji omogućuje bolju i dužu pažnju tokom narednog dana, kao i bolje raspoloženje. Kroz sport i igre, šetnje i druge oblike fizičke aktivnosti, deca stiču samopouzdanje, upoznaju prijatan osećaj uspeha i socijalizuju se. Navika za rekreacijom i zdravim načinom života pomaže da se deca oslobađaju negativnih emocija, što pomaže prevenciji rizičnih oblika ponašanja u kasnijem dobu, odnosno pubertetu.

Prilikom odabira sporta, treba dopustiti detetu da iskaže svoje afinitete, da odmeri vlastite želje i mogućnosti, kao i da promeni sport. Pešačenje je jedan od najjednostavnijih oblika rekreacije, a za decu se preporučuje sat vremena dnevno. Deca jaslenog uzrasta takođe mogu da se rekreiraju, tako što se dete podstiče da što više samostalno hoda, ide uz i niz stepenice, koristi penjalice u parkovima koje odgovaraju njihovom uzrastu. Možete se igrati sa detetom, tako što ćete ga podstaći da se kreće kao vojnik, pleše kao indijanac, hoda na prstima ili oponaša životinje… Dopustite Vašem detetu da bude aktivno čak i kada to ometa Vaš trenutni mir.Navike stečene u detinjstvu ostaju za ceo život i teško se menjaju. Zbog toga je važno da vlastitim pozitivnim primerom naučite dete da je fizička aktivnost deo svakodnevnice zdravog života. Iskoristite lepo vreme, igrajte se u prirodi i pešačite, kako biste zajedno sa svojim detetom bili u kondiciji da dužom šetnjom obeležite Međunarodni dan pešačenja – 15. oktobra.

Podelite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Ostavite odgovor

Znakovi u pokušaju

Pre svega, na početku ovog članka, voleo bih da se za sekund svi vratimo u detinjstvo i prisetimokako je izgledala naša igra kad smo mi

Read More »

Pratite nas

Poslednji dodati

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter

Nema spamova ni reklama, samo obaveštenja