„Otvorena vrata“ u funkciji praćenja napredovanja deteta u razvoju

Napredovanje u razvoju deteta je svakodnevna želja svih roditelja. Od samog detetovog rođenja, roditelji ga budno posmatraju i raduju se svakom pomaku napred, pamteći ili beležeći trenutak kada je počelo samostalno da drži glavu, kada se osmehnulo, izgovorilo prvu reč, prohodalo i slično. Trude se da video zapisom ili fotografijom sve to trajno sačuvaju.

Prilikom stalnog posmatranja, uočavaju brojne razlike u načinu i brzini napredovanja svog deteta u odnosu na neko drugo dete iz parkića, komšiluka, pa čak i u odnosu na vlastito prvorođeno dete. Rađaju se pitanja o tome da li je kod deteta određena sposobnost razvijena u očekivanoj meri za uzrast, da li eventualno odstupanje spada u ono što nazivamo individualnom razvojnom karakteristikom ili u ono što nazivamo patološki usporenim rastom i razvojem, te da li je potrebno i na koji način stimulisati dete na putu njegovog učenja i sazrevanja.

Briga roditelja ne jenjava ni sa polaskom deteta u vaspitno obrazovnu ustanovu, odnosno vrtić, jer deca uglavnom provode najveći deo vremena svog budnog stanja upravo tamo. Stoga, praćenje u napredovanju razvoja dece i podsticanje istog, postaje zajednički svakodnevni cilj roditelja i zaposlenih u Predškolskoj ustanovi. Razlog je i neosporna činjenica da su prve tri, odnosno prvih osam godina života deteta ključne za stvaranje temelja na kojima dete razvija sve svoje maksimalne potencijale. Više o značaju ranog razvoja pogledajte na:

www.unicef.org/serbia/svaki-trenutak-je-vazan

            Tako, za potrebe dece i roditelja, kao i za potrebe rada vaspitača i medicinskih sestara vaspitača, u vrtićima se za svako dete kreira fascikla ili takozvani „portfolio deteta“. Portfolio u sebi sadrži sve važne video i/ili audio zapise, fotografije, crteže, beleške, iskaze deteta i razvojne liste koje govore o specifičnostima tog deteta, o njegovim snagama kao i o poljima u kojima je potrebno osnaživati dete. Koristeći ga, vaspitač svoj rad prilagođava potrebama svakog deteta ponaosob. Roditeljima, uvid u portfolio pruža mogučnost da uoče u čemu je potrebno da podstiču svoje dete kod kuće. U saradnji sa vaspitačima, roditelji mogu da ojačaju svoje roditeljske kompetencije, steknu bolji uvid u to kako se sprovodi vaspitno-obrazovni rad u vrtiću, kao i da postanu aktivni partneri u tom procesu.

            Iskustvo u radu PPU „Kung fu Panda“ govori da se roditelji češće odazivaju na pozive za edukativne i kreativne radionice, opšte i tematske roditeljske sastanke, predavanja na različite teme i savetovališta. Odnosno roditelji češće iniciraju individualne savetodavne razgovore sa stručnim saradnicima nego takozvana „Otvorena vrata“ sa vaspitačima i medicinskim sestrama vaspitačima. Kako i sami roditelji navode u upitnicima i anketama, najviše informacija o detetu dobijaju u svakodnevnim razmenama informacija prilikom dovođenja i odvođenja deteta iz vrtića.

Kako bi vaspitač mogao u posebnoj prostoriji da se posveti roditelju na način i u trajanju, koje iz bezbednosnih i diskrecionih razloga nije moguće upriličiti pred vratima vaspitnih soba, realizuju se „Otvorena vrata“. „Otvorena vrata“ se realizuju u popodnevnim časovima, kako bi roditelji lakše organizovali svoje vreme. Na taj način, roditelji su u mogućnosti da s vremena na vreme i u skladu sa potrebama, razmenjuju informacije sa medicinskom sestrom vaspitačem ili vaspitačem o funkcionisanju deteta u vrtiću/vaspitnoj grupi i kod kuće, da pogledaju portfolio svog deteta, kontinuirano prate dečiji razvoj i napredovanje i da uzmu učešće u planiranju rada. Saveti iskusnog vaspitno-obrazovnog kadra, pomoći će roditeljima na planu rešavanja dilema vezanih za rani razvoj, napredovanje, kao i praćenje razvoja i napredovanja deteta.

Ukoliko za to postoji potreba, vaspitači mogu predložiti ili roditelji mogu sami inicirati zakazivanje individualnog savetodavnog razgovora sa stručnim saradnikom pedagogom/psihologom i/ili logopedom. Stručni tim Ustanove roditeljima pomaže da na adekvatan način i u adekvatno vreme učestvuju u stimulisanju različitih aspekata razvoja dece (intelektualni/saznajni razvoj, govorno-jezički razvoj i komunikacija, samostalnost i briga o sebi, motorički razvoj, socio-emocionalni razvoj), kao i da se lakše izbore sa teškoćama na planu roditeljstva, pozitivnog disciplinovanja i slično.

Stoga, pozivamo roditelje da se informišu o danima i terminima namenjenim za realizavciju  „Otvorenih vrata“. Roditelji to mogu učiniti preko vaspitača/medicinskih sestara vaspitača ili putem informativnih panoa za roditelje koji se nalaze ispred vaspitnih soba njihovog deteta.

Podelite

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp

Ostavite odgovor

Znakovi u pokušaju

Pre svega, na početku ovog članka, voleo bih da se za sekund svi vratimo u detinjstvo i prisetimokako je izgledala naša igra kad smo mi

Read More »

Pratite nas

Poslednji dodati

Ostanimo u kontaktu

Prijavite se na newsletter

Nema spamova ni reklama, samo obaveštenja